Collosorbo
Tenuta di Collosorbo grundlagt i 1995 af Giovanna Ciacci og var tidligere en del af familens ejedom Tenuta di Sesta, som blev grundlagt i 1850. Ved kompromisløst at satse på kvalitet har Giovanna gjort Collosorbo til en topproducent.
I dag driver Giovanna Vingården sammen med sine døtre Laura og Lucia. Giovanna tager sig af den generelle administration, Laura er ansvarlig for arbejdet i markerne og vinfremstillingen, mens Lucia tager sig af det kommercielle.
Terroir
Vingården ligger i den sydlige del af Montalcino, mellem Sant’Angelo i Colle og Castelnuovo dell’Abate. Deres 35 hektar vinmarker ligger omkring 250 meter over havets overflade.
Vinmarkene er beskyttet af omkringliggende bakker og det nærliggende Mount Amiata. Klimaet er varmt og godt “ventileret” klima, hvilket er med til at sikre optimale forhold for druen Sangiovese, som er den eneste tilladte drue, når det gælder Brunello. Der er tale om klonen Sangiovese Grosso, som lokalt kaldes for Brunello og har givet vinen sit navn.
Selvom vinmarkerne ligger tæt på hinanden har de forskellige jordbundsforhold.
Hovedsageligt er der tale om kalkholdig ler. Dette giver vine med fine komplekse aromaer, god syre og optimale ekstrakter.
Nogle af vinmarkerne har jernpartikler i jorden. Denne type for jord giver ekstra mineralitet til vinene. Andre af deres marker er dækket af småsten, som giver struktur og højere alkohol til vinene der produceres.
Druerne fra de enkelte marker vinificeres hver for sig. Det gør, at man kan lave de endelige blends, under hensyntagen til hvad der passer sig bedst i de enkelte årgange.
Vinkælder
Den ældste del af kælderen rummer underjordiske tunneller og små huler som sandsynligvis blev gravet af Etruskere flere hundrede år før vor tidsregning. Etruskerne var kendt for deres vinproduktion og var de første til at lave vin i Italien.
I dag råder man over en topmoderne vinkælder med temperaturkontrollerede tanke og fade i flere størrelser (lige fra barriques til store fade med 57 hl.). Laura er en mester i at vælge de rigtige fade til vinene fra de forskellige vinmarker. Kombinationen er med til at give vinene sin karakter og høje klasse.