Tyskland

Tysk vin

Tyskland er med deres knap 100.000 hektar af vindistrikter det 9. største vinland i verden, og vores sydlige naboer skal ikke undervurderes, når det kommer til vin. De producerer både tyske rød- og hvidvine, men det er specielt deres hvidvine, som Tyskland er kendt for. Tyskland har nogle af de nordligste vinmarker i verden, og det anderledes og mere tempererede klima kommer i høj grad til udtryk i de tyske vine.

Den tyske vinproduktion kan spores helt tilbage til tiden mellem det 1. og 4. århundrede, selvom det først var omkring et årtusinde senere, at vinproduktionen begyndte at ligne det, vi har i dag. Tysk vin produceres i 13 forskellige vindistrikter, og tyske vinmarker er kendetegnet ved deres stejle skråninger, der løber langs floderne Nahe, Mosel og selvfølgelig Rhinen.

Her finder du et udvalg af tyske kvalitetsvine.

Type

Land

Distrikt

Producent / Leverandør

Druetype

Tysk hvidvin i verdensklasse

Selvom der produceres mange typer vine i de tyske vindistrikter, så er det helt klart den tyske hvidvin, der har sat Tyskland på verdenskortet over vinlande. Af de ca. 135 forskellige druesorter, som bliver benyttet i Tyskland, bliver omkring 100 af dem anvendt til produktion af tysk hvidvin og omkring 35 anvendt til produktion af tysk rødvin. Tilbage i 1980’erne var Tyskland i Danmark især kendt for deres søde og billige hvidvin Liebfraumilch, men dens popularitet er faldet i takt med, at vinmarkedet har skiftet fokus fra kvantitet til kvalitet.

Den ubestridte konge af tyske druer er Riesling, som bliver dyrket på en stor andel af de tyske vinmarker. Denne drue står bag nogle af de mest friske og elegante hvidvine, og druen er kendetegnet ved at have en stor spændvidde i dens smagsudtryk. Hvidvin lavet på unge Riesling druer har en tendens til at være mere frisk og med flere syrlige noter, og jo flere år den er på flaske, jo mere udvikler vinen sig, da den får større krop og syren bliver blødere.

Tyske vindistrikter

Der findes 13 forskellige vindistrikter i Tyskland, som i store træk er de samme, som eksisterede tilbage i middelalderen – dog er antallet af vinmarker og vinstokke reduceret sammenlignet med dengang. De fleste tyske vindistrikter ligger tæt på grænsen til Frankrig, men enkelte – herunder Sachsen og Saale-Unstrut – ligger i det østlige Tyskland.

De 13 vindistrikter er:

 • Ahr – Her dyrkes mange druer til rødviner, bl.a. Spätburgunder.
 • Baden – Et område der ligger i læ af Schwarzwalds bjergene, hvilket giver et varmt klima.
 • Franken – En af de mest moderne vinregioner i Tyskland, der producerer flere internationalt anerkendte vine.
 • Hessische Bergstrasse – Et af de mindste vindistrikter i Tyskland, men hvis vindyrkning er meget historisk og traditionel.
 • Mittelrhein – Vindistriktet er opdelt i to områder af Siebengebirge bjergkæden, og den sydlige del af Mittelrhein er på UNESCOs liste over verdensarv.
 • Mosel – Tysklands ældste vinregion, og Riesling-vinene der produceres her er blandt de mest anerkendte hvidvine.
 • Nahe – Det milde klime i dette vindistrikt betyder, at vinene modnes tidligt og udvikler en behagelig syre.
 • Pfalz – Regionen indeholder en af de ældste vinruter i verden, der binder en række vinsteder mellem Bockenheim og Schweigen sammen.
 • Rheingau – Ud over dyrkning af vin, kan dette vindistrikt også bryste sig af at være hjemsted for universitetet for vindyrkning og ønologi i Geisenheim.
 • Rheinhessen – Tysklands største vindistrikt, som ligger ved Rhinen, hvor der dyrkes vin i området mellem Mainz, Worms og Bingen.
 • Sachsen – Dette vindistrikt er blandt de mindste i hele Europa, men på trods af dette dyrker de en bred variation af druer.
 • Saale-Unstrut – Regionen er kendetegnet ved et afbalanceret klima og en god jordbund, som hjælper til at skabe vine af høj kvalitet.
 • Württemberg – Denne region er særligt kendetegnet ved at have den største produktion af tysk rødvin takket være de mange forskellige druesorter.

Er du interesseret de andre store vinlande, kan du bl.a. læse mere om fransk vin, italiensk vin og spansk vin.

Følg GOBIvin på Facebook og Instagram.