Spanien

Spansk vin

Spansk vin er en klassiker på middagsbordet i Danmark, da de er blandt danskernes foretrukne. Målt på mængden af produceret vin er Spanien verdens tredjestørste vinland, kun overgået af giganterne Frankrig og Italien. Og det er vigtigt at specificere, at det altså er målt på mængden af produceret vin, for kigger man på tilplantede arealer med vinstokke, så indtager Spanien en førsteplads, med over 1,2 millioner hektar vinmarker fordelt i hele landet.

Vin fra Spanien er, som det også er tilfældet med Frankrig, præget af en meget traditionsrig produktion, og spanske vine har derfor altid været meget kendt for at være rustikke og præget af deres fadlagring. Nogle vine kan tilbringe helt op til 20 år på fad, hvilket giver dem et meget stærkt fadpræg. Det mest kendte – og ældste – spanske vindistrikt er Rioja, og det er særligt kendt i Danmark da importen af vin fra netop dette distrikt har været ganske stor.

Herunder finder du et udvalg af spanske kvalitetsvine.

Type

Land

Område

Producent / Leverandør

Druesort

Spansk vin produceres under hårde forhold

Selvom Spanien målt på hektar vinmark er verdens største vinland, bliver de overgået af både Italien og Frankrig, når det kommer til mængden af vin produceret. Det skyldes bl.a. det spanske klima, som kan være meget hårdt for druerne, og udbyttet af vinhøsten er derfor mindre end i de to andre lande. De spanske somre kan være både tørre, solrige og hede, mens vintrene kan byde på frost og bidende kulde. Det generelt tørre klima og fattige jordbundsforhold betyder, at spanske vinstokke har det laveste hektarudbytte i Europa.

Til trods for de hårde forhold, producerer landet en lang række forskellige spanske rødvine og hvidvine i nogenlunde lige fordeling. Man mener, at der findes i omegnen af 600 forskellige druesorter, som anvendes i produktionen af spansk vin. Langt størstedelen af vinproduktionen består dog af kun 20 af disse sorter, 80% i alt. Takket være druerne Tempranillo og Garnacha, to af de mest kendte røde druer i Spanien, er spansk rødvin ofte kendetegnet ved deres kraft og fyldighed.

Nye spanske vine

Spanien er et meget traditionelt vinland, men specielt de senere år har landet haft et øget fokus på nye, lokale druesorter, som har skabt spændende spanske vine. Da en del af disse nye sorter bliver dyrket i det nordlige Spanien, hvor temperaturen er køligere, giver det vinene en dejlig friskhed og elegance.

Overordnet set er der inden for spansk vin mere fokus i dag på terroir, og på de unikke smage der kan opstå som resultat af den jordbund, druerne er dyrket i.

Hvis du er interesset i vin fra de andre store vinlande, så kan du se mere om tysk vin, fransk vin og italiensk vin.

Følg GOBIvin på Facebook og Instagram.