Italien

Italiensk vin

Italien har en lang og rig historie med vin og vinproduktion, der går over 2000 år tilbage til det gamle romerrige. Sammen med Frankrig er Italien nok det land, de fleste tænker på, når de tænker på vin, da landet er hjemsted for nogle af de mest anerkendte vine i verden, herunder Amarone, Barolo, Brunello og Chianti. Landet konkurrerer også med Frankrig, når det kommer til titlen som verdens største vinproducerende land målt på mængden af vin produceret.

Italiensk vin har altid været kendetegnet ved at være meget varieret, takket være landets størrelse og geografiske placering, som betyder, at det mere tempererede klima i norditalien er et helt andet end det mere subtropiske klima i syditalien. Specielt de italienske rødvine er blevet populære herhjemme i Danmark, og de er i dag blandt Danmarks mest importerede.

Herunder finder du et udvalg af italienske kvalitetsvine.

Type

Land

Distrikt

Producent / Leverandør

Druetype

Italienske vine baseret på flere end 2.000 druesorter

Italien er inddelt i 20 forskellige vinregioner fra nord til syd, og der er kæmpe forskel på de vine, der produceres i de nordlige regioner som Piemonte, Lombardiet og Veneto og de sydlige regioner som Calabrien, Sicilien og Campanien. Groft sagt kan man sige, at vine fra det nordlige italien generelt er mere elegante, mens de sydlige vine er sødere og har mere fylde og varme.

Ud over de mange regioner, så er Italien også det land med flest druesorter. Man siger, at der findes over 2.000 forskellige druesorter i Italien – dog skal det siges, at mange af dem ikke er officielt registrerede, og det antages at kun 300-500 af dem benyttes i daglig produktion af italiensk vin. Resten bruges mere til de forskellige egnsvine, man kan finde rundt omkring. Italiensk vin spænder derfor over et bredt spektrum, og både kendere og almene vindrikkere kan finde noget at nyde næsten uanset deres smag.

Baroloens hjemland

En af de mest anerkendte italienske vine er Barolo vinen. Vinen produceres i Piemonte på den ædle Nebbiolo drue, på stejle skråninger med kalkholdig mergel og jernholdig kalk og sand – jordbundsforhold der er med til at give optimale vækstforhold for druen. I sin oprindelige form helt tilbage i 1700-tallet var Baroloen en sød vin, men i løbet af 1800-tallet udviklede den sig til den tørre version, vi kender og elsker i dag.

Barolo vinen var specielt elsket af Vittorio Emanuele d. 2., som blev den første konge af Italien efter landets samling. Dette gjorde vinen populær blandt hoffet og det højere lag i samfundet og gav vinen sit kælenavn, der stadig lever videre i dag: Kongernes vin, vinens konge.

Ønsker du at se vine fra andre store vinlande i europa, så se vin fra frankrig, vin fra tyskland eller vin fra spanien her.

Følg GOBIvin på Facebook og Instagram.