Chardonnay

Chardonnay er en grøn druesort og er verdens populæreste hvidvinsdrue. Den er oprindeligt fra Bourgogne i Frankrig. Dens evne til at kunne tilpasse sig  vidt forskellige jorbunds og klimaforhold gør, at den med stor succes dyrkes verden over. Smagsprofilen kan variere meget, lige fra tropisk frugt til grønne æbler, afhængigt af klimaet,  jorden og producenten. Chardonnay er generelt særdeles velegnet til fadlagring, som typisk tilfører fedme og noter af vanilje til vinen.

Type

Land

Distrikt

Producent / Leverandør

Druetype

Chardonnay er en grøn druesort, der er dyrkes i vinregioner over hele verden. Chardonnay er verdens populæreste hvidvinsdrue og også når gælder mousserende vine, er den en af de mest betydningsfulde druer .

Chardonnay har sin oprindelse i Bourgogne i Frankrig. I dag dyrkes druen i mange vinregioner over hele verden i lande som fx USA, Australien, New Zealand, Sydafrika, Chile, Argentina og mange andre.

Druen er kendt for at kunne tilpasse sig og står bag mange fremragende vine fra vidt forskellige vinområder. Som prikken over i’et har den en evne til  – i de rette hænder – at kunne udtrykke de forskellige forhold den er dyrket under. Dette gør Chardonnay til en af favoritterne blandt vinproducenter, der går efter at lave vine der udtrykker områdets terroir.

Chardonnay-vine fremstilles i en række stilarter, fra let og frisk til fyldig og smørret.  Smagsprofilen varierer alt efter terroir, klima og fremstillingsmetode. Ikke mindst er det afgørende og vinen fadlagres eller ej. Vinene “fødes” med frugtnuancer, der spænder lige fra tropiske frugter til grønne æbler og citrus. Når Chardonnay fadlagres tilføres, alt efter stilen vinmageren ønsker, fedme og nuancer af fx eg, vanilje, smør og ristet brød til vinen.

Chardonnay bruges også i produktionen af mousserende vine, ikke mindst i Champagne hvor den alene eller sammen Pinot Noir og eller Pinot Meunier står bag verdens bedste mousserende vine. Chardonnay er kendt for at tilføre ekstra elegance og finesse når den indgår i Champagne lavet på flere druesorter.

Følg GOBIvin på Facebook og Instagram.