Burgenland

Burgenland er Østrigs østligste og varmeste vinområde, kendt for sin produktion af rige dessertvine og Grüner Veltliner. Beliggende på den ungarske grænse nyder regionen godt af et pannonisk- og kontinentalt klima, og et forskelligartede jordbundsforhold. Området er især berømt for sine søde vine. Grüner Veltliner dyrkes også i Burgenland og producerer sprøde og forfriskende vine.

Type

Land

Distrikt

Producent / Leverandør

Druetype

Burgenland

Burgenland er en region i den østlige del af Østrig, der grænser op til Ungarn mod øst og Slovakiet mod nord. Det er en af de fire store vinregioner i Østrig sammen med Niederösterreich, Steiermark og Wien.

Klima og terrior

Regionen har et pannonisk- og kontinentalt klima. Påvirkningen fra Neusiedl-søen giver fordelagtige betingelser for druedyrkning. Søen fungerer som et varmereservoir, der absorberer varme om dagen og frigiver det om natten, hvilket hjælper med at regulere temperaturerne og forhindre frostskader. Jordbunden i Burgenland varierer meget og spænder fra kalksten og sand til ler og lermuld, hvilket tillader en mangfoldighed af druesorter at blive dyrket.

Vinene

Burgenland producere massere forskellige typer af vin fra rød, hvis, rosé og dessertvin. Druesorter der bliver dyrket er blandt andet Zweigelt, Pinot Noir, Grüner Veltliner, Chardonnay. For hvidvin er Grüner Veltliner er Østrigs nationaldruesort. Grüner Veltliner er kendt for sin sprøde syre, grønne æble- og citrusaromaer og mineralske noter.

Underregionerne

Vinregionen Burgenland er opdelt i tre underregioner: Neusiedlersee, Mittelburgenland og Südburgenland. Neusiedlersee er den største og mest diverse underregion med en række forskellige jordtyper og mikroklimaer, der producerer et bredt udvalg af vine. Mittelburgenland er kendt for sine Blaufränkisch-vine, mens Südburgenland er kendt for sine rødvine lavet af den indfødte druesort Blaufränkisch.

Vinhistorie

Vinindustrien i Burgenland har en lang historie, med beviser for druedyrkning, der går tilbage til romertiden. Imidlertid begyndte den moderne vinindustri i regionen at tage form i det 19. århundrede, da vinlusen hærgede mange af vinmarkerne i nabolandet Ungarn. Mange ungarske vinproducenter migrerede til Burgenland og bragte deres vinproduktionstraditioner og druesorter med sig.

Følg GOBIvin på Facebook og Instagram.